Go to content

Main menu:

DIGITALNI PRINT

Samolepljive folije

Sigurno je svako iz grafičke industrije čuo za termine Cast (liveni) i Calendered (valjani, presovani) koji opisuju foliju, ali koliko to zapravo može uticati na Vaše svakodnevne odluke o kupovini?

Pokušaćemo da opišemo osnovnu razliku između livenih i valjanih folija koja se ogleda u potpuno različitom proizvodnom procesu, a što dovodi do izuzetno velikih razlika u radu sa njima.

Livene (Cast) folije su rastegljivije, nemaju “memorijski efekat” (neće se vremenom skupljati), lakše se apliciraju i bolje prijanjaju na 3d površine, odnosno na vozila koja imaju zakrivljenje po dve ose. Potrebno ih je dva puta grejati – prvi put radi omekšavanja i lakše aplikacije, a drugi put visokom temperaturom radi stabilizacije PVC filma na novim dimenzijama nakon aplikacije.

Valjane (Calendered) folije predstavljaju ekonomski isplativije rešenje. Iako ni približne dimenzionalne stabilnosti kao Cast folije, vešta ruka aplikatora ih može uklopiti na školjke manje zakrivljenih automobila. Ove folije su slabo rastegljive, i više se skupljaju nakon aplikacije. Veoma je važno imati u vidu da se, za razliku od livene folije, polimerne valjane folije niti zagrevaju radi lakše aplikacije, niti stabilizuju visokom temperaturom nakon aplikacije!

Primena ovog zagrevanja može samo u potpunosti degradirati karakteristike folije i dovesti do odlepljivanja, pucanja i sličnih neželjenih efekata kao posledice memorijskog efekta!

Livene folije su svakako kvalitetnije od valjanih, a razlog što valjane folije mnogima deluju isto je samo u spoljnom izgledu. Na Vama je odluka da li bi trebalo da koristite Cast folije, i za koje vrste projekata.

Bez obzira za koju vrstu folija ste se odlučili, snažno savetujemo da nakon što odštampate foliju za ceo objekat, a pre aplikacije, istu laminirate, što će joj dati zaštitu od habanja (npr. perionice, UV zračenje itd.). Preporuka svakog proizvođača je upotreba odgovarajućih folija za laminaciju, koje pored zaštitnog efekta pružaju i mogućnost lakše aplikacije.

FOLIJE U BOJAMA - SAMOLJEPLJIVE FOLIJE ZA ISJECANJE

Ekonomične monomerne folije trajnosti od 3 do 7 godina, idealane za unutarnju i vanjsku primjenu, izradu natpisa, izožbenih štandova, POP materijala, reklamnih panoa i dr. Cast folija visokih performansi. Posjeduje ekstremnu izdržljivost i dimenzionalnu stabilnost. Namijenjena za apliciranje na vozila i ekstremno zakrivljene površine. Translucentna, visokokvalitetna polimerna folija za apliciranje svijetlećih reklama. Idealna je za ljepljenje na pleksiglas, backlit platno i leksan. Proizvodi se u preko 50 nijansi. Softy folija namijenjena za apliciranje na PVC cerade i banere.

PJESKARENA FOLIJA

Potencijalne aplikacije peskirne folije su skoro beskrajne, slova, logo, dekorativni dezeni. Može se printati ili isjecati. Folija pravi efekat peskirnog stakla.

PRINTABILNA SAMOLJEPLJIVA FOLIJA

PVC samoljepljiva folija sjajna ili mat, bijela ili prozirna. Dizajnira je tako da odgovori zahtevima štampe sa visokom rezolucijom sa odličnim bojama. Za oblaganje ravnih i blago zakrivljenih površina. Savršena za spoljno i unutrašnje oglašavanje (posteri, bilbordi i znakovi), kao i za oblaganje vozila sa ravnim stranama (autobusi,tramvaji, trolejbusi). Brižljivo dizajnirana za podloge kao što su staklo, ABS, PS i PVC.

CAST FOLIJA

Livena samolepljiva folija (CAST) zbog svojih superiornih fizičko-hemijskih karakteristika, odlično prijanja na zakrivljene i trodimenzionalne površine i ima visok nivo otpornosti na habanje. Siva pigmentacija ljepila daje odštampanom materijalu odličan kontrast, kao I pokrivnu moć (nema proboja podloge). Najčešće se upotrebljava prilikom brendiranja vozila.

ONE WAY VISION – PERFORIRANA SAMOLJEPLJIVA FOLIJA

Folija za prozore i staklene površine je perforina samolepljiva prozorska folija sa 30% i 50% vidljivosti. To je sjajna crno-bijela folija za prozore sa rupicastom strukturom. Dozvolite da dovoljno svetlosti dobije vaš prostor, da vi možete da imate pregled van objekta (lokala), a da svaki prolaznik sa spoljne strane moze da vidi samo reklamu.

PODNA FOLIJA

Podna folija - Floor Graphic je zaštitna folija koja se može koristiti u dve svrhe, bilo da se primenjuje kao podna folija za reklamiranje ili čisto za dekoraciju podnih površina.

Potrebna vam je ponuda ili imate pitanja?

 
2018 © Copyright - MEDIA Modriča
2018 © Copyright - MEDIA Modrica
Back to content | Back to main menu